Logo: Solhjell
 Heim ›  Herrebunad › Østfold mannsbunad med blå jakke

Østfold mannsbunad med blå jakke

22264-SPES-0 Østfold vest brede striper
22664-149-190 Østfold lukebukse kne
22164-7079-337 Østfold jakke blå
Velg bunadspakke
Legg i ønskeliste
Bestill gratis måltaking
X

Bestill gratis måltaking

Dersom du ikke finner en forhandler nær der du bor, velger du Solhjell bunader.

Produktinformasjon Østfold mannsbunad med blå jakke

Historie

Bunaden er basert på ein herremote i perioden frå slutten av 1779 til starten av 1800-talet. Jakka blei på den tida kalla for «kjol». Jakka/kjolen, vestane og buksa var tidlegare lagra på Ellefsrød i Eidsberg, og er no eigd av Halden Historiske Samlinger. Det var fleire ulike vestar, og dei vestane som er vanleg å bruke i dag, finn ein att blant originalane frå starten av 1800-talet. Buksa er basert på ei skinnbukse frå starten av 1800-talet.

Jakke

Lang, open jakke med ståkrage i kvit eller blå vadmel. Kvit jakke er kanta med grøne ullband på erme, langs krage, på knappelist i front og på framkant og på kanten nede. Blå jakke har tilsvarande turkise ullband.

Vest - smale eller breie striper

Dobbeltspent vest i raud og gul smalstripet ullstoff. Raudt ullstoff i ryggen. Eller dobbeltspent vest i raudt breistripet ullstoff. Grønt, stripet ullstoff i ryggen.

Vest - i kallemank

Dobbeltspent i kallemank-mønstra ullstoff i raud/kvit. Raudt ullstoff i ryggen.

Knebukse

Knebukse med lukeopning i svart klede.

Til bunaden

Brodert kvit skjorte i lin, eller kvit skjorte i bomull og lin utan broderi. Til knebuksa skal det vere kvite naturfarga ullstrømper til denne bunaden, og som hoseband foreslår vi art. 50121 eller 50118. Det er vanleg å bruke hatt. Bunaden blir levert med knappar i tinn eller sølv.

Tilbehøyr

Vedlikehold

Bunadsjakke, bunadsvest og bunadsbukse må renses. Ved stryking, benytt dampstrykejern og legge en fuktig klut mellom jernet og plagget for å unngå at det blir glans i stoffet. Strykejernet skal føres lett over bunadsplagget for å unngå skjolder i stoffet. La plaggene tørke godt før de tas på.
Utsyingsmuligheter Bunadsvest og bunadsbukser kan sys ut med opp til 8 cm dersom det er nødvendig, jakke opp til 2 cm. Ved både ut- og innsying, kan du ta kontakt med nærmeste forhandler.
Oppbevaring Bunaden skal oppbevares mørkt og støvfritt i tøypose. Den må ikke oppbevares i plast. Skjorten skal være nyvasket og ustrøket, og også oppbevares i tøypose. Det kan være lurt å putte møllkuler i bunadsposen for å unngå møll.