Logo: Solhjell
 Heim ›  Damebunad › Beltestakk - håndbrodert i cerise farger

Beltestakk - håndbrodert i cerise farger

21349-4290-B2 Beltestakk forkle med cerise broderi
21949-4405-B2 Beltestakk med cerise broderi
Legg i ønskeliste
Bestill gratis måltaking
X

Bestill gratis måltaking

Dersom du ikke finner en forhandler nær der du bor, velger du Solhjell bunader.

Produktinformasjon Beltestakk - håndbrodert i cerise farger

Historie

Kvinnedrakten i Telemark har endret seg gradvis fra 1850 og frem til 1910, og ble etterhvert til det som i dag kalles Beltestakk. I begynnelsen av 1960-tallet ble stakken tatt mer i bruk igjen og kopiert fra gamle modeller som man hadde arvet.

 

Dette har ført til mange variasjoner av Beltestakken når gjelder søm og design på forkle, vest og skjorter. Syersker og systuer syr stakkene på forskjellige måter og modellene er avhenging av hvordan den opprinnelige stakken som har blitt kopiert, så ut.

Stoffmaterialet på vesten kan variere mellom ensfargede ullstoffer med broderte blomstermotiver, silkebrokader og fløyel.

Det som særpreger Beltestakken er det høye livet, noe som gjør at skjørtet blir langt og vesten kort. Nede på stakken er det påsydd et stivt hjul som er med på å gi skjørtet et klokkeformet utseende. Stoffene til skjørt er som oftest i ull kanvas materiale.

Bordene på forkle er i ullstoffer med broderte blomstermotiver eller påsydde bånd i ulike farger og motiver. Fargene kan være både mørke og skarpe og gjenspeiler ofte samme fargene som finnes i vadmelstrømpene. Det har vært en tendens til at man har valgt mørke farger på bånd og pynt, men i løpet av 1980-årene har dette endret seg til mer fargerike motiver. Stoffmaterial til forkle er i ull kanvas eller ulldamask.

 

Skjortene er fargerike og har mange ulike mønster i broderimetodene smøygsøm, plattsøm, og korssting. Stoffene i skjortene er i bomull eller silke.

 

Belte og hårvippe er brikkevevet og kan leveres i mange fargevarianter. Hårvippe er valgfritt. De fleste foretrekker brikkevevet hårvippe i samme farger som belte.

På forkleet er det et håndvevet bånd er i de samme fargene som beltet.

Stakk/kjole som vises på bildet

Stakken/kjolen til bunaden på bildet er laget i et kanvas stoff i 100% ull. Vesten er håndbrodert i et blomstermotiv i cerise farge og har svarte dekorbånd på rygg og foran. Skjørtet er ensfageret svart i samme stoff som i vesten med en bred fløyelskant nederst.

Forkle m/forklebånd som vises på bildet

Forkleet er i et brokade materiale og har en håndbrodert blomstret kant nede og langs sidene. Øverst på forkleet er det festet et håndvevet forklebånd i ull og lin, som festes 2 ganger rundt skjørtet. Båndet er i vanligvis i samme farge som beltet.

Skjorter til denne fargekombinasjonen er:

Her kan man velge mellom flere typer:

* Hvit skjorte i bomull med håndbrodert 
  korstingsbroderi i lin på krage, mansjetter og foran på
  bringen. Broderiet er i samme farger som broderiet  
  på vest og forkle.

* Hvit skjorte i 100% bomull med plattsømsbroderi i
  grått og svart på krage, mansjetter og foran på 
  bringen.

* Hvit skjorte i 100% bomull nuppereller og uten broderi.

Belte i brikkevev

Håndvevet belte i 100% ull i cerise farger. Det er vanlig å lage i samme farger som forklebåndet. Beltet er langt og legges 2 ganger rundt og festes som på bildet.

Hårvippe i brikkevev

Håndvevet hårvippe i 100% ull i cerise farger som beltet. Det er valgfritt å bruke vippe.

Hårvippen kan kjøpes som et løst bånd og flette den inn i håret selv, eller så kan man kjøpe en ferdig flettet vippe som festes med hårnåler til håret.

 

Tilbehøyr